Manitou

Manitou is opgericht in 1958 en is onderdeel van de Manitou Group. Het bedrijf is wereldmarktleider op het gebied van de productie van verreikers, heftrucks en hoogwerkers.

De ouders van de huidige senior president directeur, Marcel Braud, hadden al in 1935 een werkplaats voor het vervaardigen van gereedschappen voor de bouw (betonmolens, hijskranen, lieren ect.). Na de 2e wereldoorlog heeft de zeer jonge Marcel Braud samen met zijn moeder het bedrijf voortgezet, zijn vader was namelijk gesneuveld tijdens de oorlog. De 1e ruwterrein-heftruck werd door hem in 1958 gebouwd d.m.v. een omgebouwde landbouwtrekker met hefmast achterop.

De vraag kwam vanuit de praktijk om de bouwmaterialen op de steigers te plaatsen zonder dat de machine strak voor (of onder) de steiger moest gaan staan. Marcel Braud begon te bouwen en te testen en er werd een soort “voorlader” gebouwd die op een console boven op de trekker werd geplaatst en die zich ook horizontaal kon verplaatsen: De verreiker was geboren.

Het heeft  tot eind jaren ’70  geduurd voordat de hydraulische telescoopcilinders werden uitgevonden en voldoende betrouwbaar waren om ingebouwd te worden.

In 1981 heeft Manitou als eerste in de wereld de telescoop verreikers geïntroduceerd en deze werden ook gelijk in een nieuwe fabriek op de lopende band geproduceerd.

In 2004 werd de 200.000ste Manitou machine geproduceerd, in 2009 de 280.000ste en in 2015 de 500.000ste.

Naast de verreikers, hoogwerkers, vorkheftrucks en graaflaadmachines heeft Manitou sinds 2019 ook een volledige lijn compacte knik- en schrankladers beschikbaar onder de naam ‘Mustang by Manitou’.

De naam MANITOU is door de familie Braud bedacht in de jaren ‘70 toen er steeds meer machines over de hele wereld werden geëxporteerd. De betekenis is:

  • MANI à  het Engelse woord voor “verplaatsen of behandelen”
  • TOU  à  het Franse woord voor  “alles of veel of de hele ……”
Logo Manitou
Historie Manitou
500.000ste Manitou